Podpora pestré zemědělské krajiny

jednodenní
Datum
Místo Břeclav
Cena bez poplatku
Kontaktní osoba Jana Švaříčková
+420 736 697 306
janasvarickova@brontosaurus.cz

Co na nás čeká

Jak na zpestření často jednotvárné zemědělské krajiny? Na semináři tě provedeme celým procesem od vize přes zásahy do krajiny až po zisk nezbytných povolení až po terénní exkurzi.

S Martinem Václavíkem a Ilonou Vybíralovou si vysvětlíme současné problémy zemědělské krajiny a vývoj, který k nim vedl. Objasníme si majetkové poměry ve vztahu k pozemkům i náležitosti k tvorbě krajinných studií a plánů. Popíšeme si rozčlenění krajiny pomocí prvků jako biocentra a biokoridory, solitérní dřeviny, remízky, větrolamy, či mokřady i jejich význam a vhodné umístění. Zjistíš také, kde a jak na úpravy sehnat finance. Zamyslíme se nad tvým vlastním budoucím podnikem nebo ti dáme náměty k projektům, kde se můžeš přidat. Vše si navíc ukážeme v praxi na příkladu Lužního parku Krče, kde obnovujeme umírající zbytky lužních lesů tvorbou nových porostů, tůní či úkrytů pro zvěř.

Seminář je určený pro aktivní občany, kteří chtějí realizovat drobná prospěšná opatření v krajině. Také pro stávající i nové organizátory z environmentálních neziskových organizací či z organizací pracujících s dětmi a mládeží či pro členy místních akčních skupin.

Co, kde a jak

Seminář se bude konat v pondělí 28. listopadu 2022 od 9:30 do 16:00 v Břeclavi v Městské knihovně Břeclav (Národních hrdinů 9).

Seminář pořádáme ve spolupráci s Městskou knihovnou Břeclav.

Účast na semináři je zdarma.

Stravu si zajišťují účastníci semináře sami, ale plánujeme se domluvit na společném obědě v blízkosti přednáškové místnosti a pokusíme se zohlednit případná stravovací omezení. Bude zajištěno drobné občerstvení s kávou a čajem.

S sebou si prosím vezměte psací potřeby a zápisník.

Další informace o semináři včetně podrobnějšího programu upřesníme přihlášeným účastníkům později. Pokud byste zjistili, že se semináře například ze zdravotních důvodů nemůžete zúčastnit, dejte nám to prosím co nejdříve vědět.

Malá ochutnávka

Ilona Vybíralová se věnuje krajinářským úpravám a má řadu zkušeností s krajinným plánováním a s realizacemi přírodě blízkých úprav prostředí. Martin Václavík vystudoval agroekologii, pracuje na Státním zemědělském intervenčním fondu a má řadu zkušeností s opatřeními na zlepšení stavu zemědělské půdy, kterým se věnuje i ve volném čase jako dobrovolník.

Srdečně vás zveme také na další semináře ze série DOBROVOLNICTVÍ PRO PŘÍRODU ZA KLIMATICKÉ ZMĚNY. Jejich přehled najdete zde: https://brontosaurus.cz/novinky/vzdelavaci-seminare-dobrovolnictvi-pro-prirodu-za-casu-klimaticke-zmeny

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska. #sodvahou

Organizační tým

Těší se na tebe Jana Švaříčková.
Pořádá HB

Kontakt

Kontaktní osoba: Jana Švaříčková
E-mail: janasvarickova@brontosaurus.cz
Telefon: +420 736 697 306