Za Šumavu

dobrovolnická
prázdninová
Datum
Místo Šumava
Věk 16–28 let
Cena 900
Kontaktní osoba Teja
+420 731 484 078
sumava@brontosaurus.cz
Web akce: facebook.com/events/2969678740009390/?acontext=%
Akce je vhodná i pro ty, co s námi jedou poprvé.

Co na nás čeká

Chceš poznat šumavskou přírodu z jiného úhlu než běžný turista? Chceš se podílet na něčem, co má opravdový dopad na fungování krajiny? Chceš strávit šest dní s partou podobně smýšlejících mladých lidí? Nenech Šumavu vyschnout! Pojď se s námi podílet na obnově rašelinišť a zažít Šumavu - její přírodu, historii, příběhy. Vydej se s námi na místa, kam se běžně nedostaneš, poznej zdejší kraj a nové přátele. Těšit se můžeš na pohodové posezení u ohně a povídací i akční tematický program.

Co, kde a jak

Za Šumavu je dobrovolnicko zážitková akce, během které budeme pomáhat s obnovou šumavských rašelinišť, poznávat šumavskou přírodu, krajinu a historii a sebe navzájem. Pracovat budeme zhruba tři dny, a to vždy ve spolupráci s odborníky z Národního parku. Kromě práce nás čeká také jednodenní exkurze do šumavské divočiny a tematický program.

Budeme stanovat v přírodě a vařit si společně na ohni chutné vegetariánské jídlo pod vedením zkušených kuchařek. Tábor je určený pro všechny účastníky ve věku 16 až 28 let. Těšit se můžeš na partu 12 podobně smýšlejících lidí a pár podnikavých organizátorů a organizátorek.

Cena akce je 900 Kč, pro členy Hnutí Brontosaurus 800 Kč. Přihlásit se můžeš zde: https://forms.gle/DqrRQG2euN66xywB8 a pokud máš nějaké dotazy, můžeš psát na mail sumava@brontosaurus.cz

  • Strava: ne-vegetariánská, vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Obnova mokřadních biotopů, na které se budeme dobrovolnickou prací podílet, je jednou z možných cest ke snižování dopadů klimatické změny. Mnohé z mokřadů, na Šumavě především rašeliniště, jsou ostrovy biologické rozmanitosti, kde nachází své přirozené prostředí nespočet vzácných rostlinných i živočišných druhů. Mokřady hrají nezastupitelnou roli v hydrologii krajiny a koloběhu vody, čímž působí velmi příznivě na místní podnebí. Pokud by tě zajímalo ještě víc, můžeš se podívat na webové stránky projektu “Život pro mokřady” https://life.npsumava.cz/.

Minulý rok jsme pomáhali zahrazovat odvodňovací kanály na lokalitách bývalých mokřadů, podíleli se na udržování šumavského bezlesí a zbavovali louku invazivních rostlin.

Na akci budeme pracovat 3 dny, každý den zhruba 5 hodin.

Malá ochutnávka

Víkendovku pořádá Základní článek Hnutí Brontosaurus Rozruch. Jsme skupinka nadšených lidí, kteří chtějí jezdit do přírody a pečovat o ni a zároveň si chtějí užít spoustu zábavy a společně stráveného času. Jezdíme pomáhat do Krkonoš, na Šumavu, do Českého krasu a mnoho dalších míst v Čechách a na našich akcích sázíme stromy, kosíme louky, obnovujeme mokřady nebo jinak pomáháme s péčí o krásná a chráněná místa v naší krajině.

Máme za sebou již mnoho úspěšných ročníků dobrovolnických táborů Naruby, Do (po)hor! a Bezevšeho v Krkonoších. Akce Za Šumavu probíhá ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava a je již třetím táborem na této lokalitě.

Organizační tým

Těší se na tebe Káťa, Hanka, Mucha, Teja, Sam.
Pořádá Rozruch

Kontakt

Kontaktní osoba: Teja
E-mail: sumava@brontosaurus.cz
Telefon: +420 731 484 078
Webová stránka: odkaz