Pod horu Velesovu

dobrovolnická
prázdninová
Datum
Místo Templštejn
Věk 15–26 let
Cena 1300/1400
Kontaktní osoba Fanda
+420 774 132 003
podhoruvelesovu@gmail.com
Web akce: fenix.brontosaurus.cz/pod-horu-velesovu/

Co na nás čeká

Rukou ses dotkl rosy na vzrůstajícím obilí. Je sice ještě zelené, ale už teď víš, že úroda bude stejně špatná jako v minulých letech. Celý kmen doufal, že se neúroda po sedmi letech zlomí, ale opak se stal pravdou. Již deset let se zdá, že bohové toto místo opustili a nechali zde lidi pouze živořit. Ani oběti, ani jiné rituály je neusmířily. Včera se sešla rada starších. Radili se dlouho do noci, ale nepřišli na nic lepšího než vyslat výpravu mladých odvážných válečníků, aby našli nové místo k žití, aby smířili bohy…

Co, kde a jak

Budeme spát přímo na hradě; pod hvězdami nebo ve stanu (v případě bouřky se pak můžeme skrýt do dřevěné boudy), vařit si budeme na ohništi a snídat s výhledem na zalesněné říční údolí. Během horkých letních dní nás pak osvěží průzračně čistá voda řeky Jihlavy.

Naše působení na hradě bude provázet celotáborová hra inspirovaná dobou, kdy naše krajina byla divoká nespoutaná, žili v ní staří slované a uctívali bohy Peruna, Velese a jiné. Hra bude obsahovat jak prvky LARPu, tak dřevárny. Ano, bude to i boj; ale nemusíte mít nutně sílu obra, či lstivost dravé šelmy, někdy je důležitější se umět v tu pravou chvíli rozhodnout srdcem...

Fénix na Templštejn začal jezdit v roce 2014. Letos to tedy bude devátý tábor v řadě, který se tu koná. A určitě nezůstane ani posledním. Prožili jsme příběhy renesančních alchymistů, Keltů, neohrožených zbojníků, posledních lidí z postapokalyptického světa, tajemných templářů, odvážných partyzánů i španělských conquistadorů. Hrad nás okouzlil svou tajuplnou atmosférou i osobností majitele pana Hamzy, kterýžto si místo šetření na auto raději našetřil na hrad a vlévá do něj kopu času a energie.

Hrad Templštejn byl založen ve 13. století řádem Templářů. V roce 1312 byl ale řád rozpuštěn a s tím se i hrad dostal do rukou nových majitelů. Do poloviny 16. stol, kdy pravděpodobně zaniká, se na něm vystřídali například páni z Lipé nebo páni z Kravař.

  • Strava: ne-vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Budeme se jí věnovat přibližně pět hodin denně, avšak nikoliv po všechny dny tábora. Budeme pomáhat při archeologickém výzkumu, vysekávat náletové dřeviny a pálit je, zdít, pomáhat s opravou hradu a být součástí historického a archeologického bádání.

Na akci budeme pracovat 10 dní, každý den zhruba 5 hodin.

Malá ochutnávka

Organizační tým

Těší se na tebe Karel, Peťa, Honza, Fanda, Jonáš a Vítek.
Pořádá Fénix

Kontakt

Kontaktní osoba: Fanda
E-mail: podhoruvelesovu@gmail.com
Telefon: +420 774 132 003
Webová stránka: odkaz