Stavba Kapličky světla

akce památky
dlouhodobá
Datum
Místo Velký Jindřichov
Věk 18–40 let
Cena 250
Kontaktní osoba Halka Vašinková
+420 608 974 696
v12h2@seznam.cz

Co na nás čeká

Hlásíme plno:-) "Kaple i kapličky jsou a vždy bývaly silným prvkem v krajině či ve městě, jsou odrazem života v daném místě, patří všem. Spojují nás s něčím nadpřirozeným, ne zcela jednoduše pochopitelným. Spojují nás s Bohem, ať už je to pro nás cokoliv. Cílem bylo vytvořit kapli jedinečnou a nepřenositelnou vůči jejímu prostředí. Může být složitá svou náplní, avšak jednoduchá svým návrhem..."

Buď pozdraven, poutníku. Zveme tě na poměrně jedinečné setkání vysoko do malebných kopečků podzimem zbarvených Novohradských hor. Na starý, ale útulný statek, který hlídá velký huňatý pes Jindřich. Společně zde během prodlouženého říjnovéhého víkendu zapředeme naše příběhy a zanecháme otisk v krajině, architektonicky unikátní kapličku.

Kromě stavby samotné zbyde i spousta času na vzájemné seznámení se, vyprávění, zpívání, hlubší protnutí se s krajinou a možná i nějaké hry. Jeden z večerů roztopíme zdější saunu.

Uvítáme tváře známé i tváře zcela nové.

Co, kde a jak

Sejdeme se ve čtvrtek. Centrálnější sraz upřesníme, až budeme vědět, jak nám jednotliví lidičkové mohou dorazit. Ale můžeš dorazit i po vlastní ose. Akce končí v neděli v poledne tak, aby každý měl dost času se dopravit domů.

Přebývat budeme v maličkaté vesničce Velký Jindřichov v Novohradských horách. Dostat se tam lze pěšky z některé z okolních vesnic (Benešov nad Černou, Hojná Voda, Horní Stropnice), do kterých sem tam jezdí autobus. Nejbližší vlaková zastávka je v Nových Hradech. Ve čtvrtek jsme schopni zajistit svoz autem z Nových Hradů a v neděli zase odvoz.

Možnosti nocování jsou dvojí. První je spát v teple uvnitř statku. Pokud ale máš teplý spacák, možná oceníš možnost přespat venku ve stodole, kde bude mnohem víc prostoru.

Jídlo bude společné po celou dobu akce. Vařit budeme masitě i bezmase. Veškeré maso bude v biokvalitě přímo z farmy, která ke statku patří. Pokud se i přesto chceš stravovat zcela bezmase, či máš jiná dietní omezení (lepek, laktóza), dej vědět ve formuláři a určitě nějak to vymyslíme. PS.: A prý budou i flambované palačinky na ohni ;)

Dobrovolnická pomoc

Velká část práce už je hotová. Kaplička má pevný základ a dřevěné bednění, do kterého se nyní začnou skládat kameny. Tím začne stavbička růst do výšky.

Akci jsme naplánovali na prodloužený víkend, protože potřebujeme práci samotné dát alespoň dva dny - pátek a sobotu. Na jeden den by totiž nemělo cenu všechno připravovat a rozdělávat. Pokud všechno půjde, jak má, mohlo by se nám během akce podařit stavbu dokončit do své plánované výšky.

Jenda a Zuzka - místní pár achitektů, kteří tento objekt navrhli - chtějí jeho tvorbou vyjádřit předkům i místním: "Děkujeme za toto místo, vážíme si ho i našeho života v něm." Ačkoliv dnešní generace už nejsou tolik spjaty s vírou, pro naše předky byla víra neodlučitelnou součastí života. Proto je objektem právě kaplička, ikdyž né úplně tradiční. Akce jako taková nemá žádný náboženský podtext.

Více o Kapličce Světla můžeš najít zde: https://www.kurz.archi/project/kaplicka-svetla

Malá ochutnávka

Do Velkého Jindřichova, kde bydlí Jenda se Zuzkou, jsme se zatoulali toto léto v rámci putovně-dobrovolnicko-zážitkové akce, kterou jsme organizovali. Hned první večer nám bylo jasné, že je škoda, že tam budeme jenom dva dny a že se tam někdy chceme vrátit.

A nyní se vracíme! Těšíme a na vás, společně prožité chvíle a smysluplný přesah.

Tom, Halka, Jenda

Organizační tým

Těší se na tebe Tom, Halka, Jenda.
Pořádá Zastávka Jesenicko

Kontakt

Kontaktní osoba: Halka Vašinková
E-mail: v12h2@seznam.cz
Telefon: +420 608 974 696