Na tý louce straší!

akce příroda
víkendovka
Datum
Místo Krkonoše (Sklenařovické údolí)
Věk 15–27 let
Cena 250
Kontaktní osoba Káťa
+420 607 393 778
krkonose@brontosaurus.cz

Co na nás čeká

Je pozdní večer, červánky oznamují západ slunce a na dveře klepe Svatojánská noc. Dva mladíci kráčí po těžké práci na poli domů. Kosy nesou na zádech, prozpěvují si do kroku. “Pohni, ať jsme doma před klekáním,” prohodí jeden z nich, “Třeba Klekánice neodnáší jen malé děti,” mrkne na druhého, načež se oba zasmějí a pokračují v cestě. Ač v dobré náladě, přeci jen lehce přidají do kroku. V hlavě mají všechny ty strašidelné historky, které si tak rádi vypráví u ohňů, když potřebují ulevit od každodenních strastí. A blížící se slunovrat jako by připomínal, že občas to nemusí zůstat pouze u historek.

Vydej se společně s námi do časů, kdy na polích hledaly polednice líné pacholky, každý rybník měl svého hastrmana, a hejkalové vedli líté pranice s dřevorubci. Oslav s námi slunovrat a zažij jedinečný víkend v Krkonošské přírodě.

Co, kde a jak

Čeká tě dobrovolnicko - zážitková víkendovka ve které se ponoříme do světa dávných strašidel. Proč si je lidé vymýšleli, jaká je jejich role v historii a k čemu jsou nám takové povídačky o strašidlech dnes? Tomu všemu se podíváme na zoubek a kdo ví, třeba během víkendovky i nějakého toho ztraceného hejkala potkáme. Víkendovka se uskuteční na Sklenářovické louce v malebném podhůří Krkonoš. Budeme spát pod plachtou, vařit si na ohni, zpívat u ohně a samozřejmě kosit! :)

Na akci vítáme všechny mladé lidi ve věku 15 až 27 let. Cena akce je 200 Kč pro členy Hnutí Brontosaurus, 250 Kč pro nečleny.

  • Ubytování: Louka ve Sklenářovickém údolí
  • Strava: vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Hlavní náplní práce bude kosení sklenářovické louky, o kterou se v Brontosauru už přes deset let pravidelně staráme. Louka byla v minulosti znehodnocena nevhodným hospodařením. Kosením se jí snažíme vrátit její druhovou pestrost, což se díky naší pravidelné práci daří.

Na akci budeme pracovat přibližně 6 hodin denně.

Malá ochutnávka

Víkendovku pořádá Základní článek Hnutí Brontosaurus Rozruch. Jsme skupinka nadšených lidí, kteří rádi jezdí do přírody a rádi o ni pečují. Užíváme si spoustu zábavy a společně stráveného času. Jezdíme pomáhat do Krkonoš, na Šumavu, do Českého krasu a mnoho dalších míst v Čechách, kde na našich akcích sázíme stromy, kosíme louky, obnovujeme mokřady nebo jinak pomáháme s péčí o krásná a chráněná místa v naší krajině. Ve spolupráci se Správou KRNAP a Ekocentrem Dotek dlouhodobě pečujeme o louky ve Sklenářovickém údolí. Na své akce sem Rozruch jezdí už od roku 2011. Za dlouholetou péči o sklenářovické louky byli naši dobrovolníci oceněni Cenou Hnutí Brontosaurus. Místo je to výjimečné i tím, že tu kdysi stávala sudetská vesnice.

Organizační tým

Těší se na tebe Iči, Káťa, Františka, Ida a Jolča.
Pořádá Rozruch

Kontakt

Kontaktní osoba: Káťa
E-mail: krkonose@brontosaurus.cz
Telefon: +420 607 393 778