1989: Chceme dýchat - promítání s diskusí

jednodenní
Datum
Místo klubovna Hnutí Brontosaurus, Hvězdová 10, Brno
Začátek akce
Cena bez poplatku
Kontaktní osoba Kubo
+420 770 645 444
dobrovolnictvi@brontosaurus.cz
Web akce: bit.ly

Co na nás čeká

Punk, politika, ekologie. Teplice v období takzvané normalizace. Kdysi krásné lázeňské město, jemuž se přezdívalo Malá Paříž, je zdevastované, stejně jako celé severozápadní průmyslové pohraničí. Často je zahaluje hustý smog, v němž není vidět ani na dva metry. Jsou také baštou specifického punku a městem výjimečné alternativní kultury.

Co, kde a jak

Převážně v Teplicích se odehrává příběh Pavla a Renaty. Chtějí žít svobodně, v souladu se svými ideály. Do jejich životů však soustavně zasahuje represivní komunistický režim, pro který představují „závadovou mládež“. Nový snímek Karla Strachoty je založený na archivních záběrech a dobových materiálech dokumentujících tehdejší každodennost. Je mozaikou autentických situací a událostí, hlavní protagonisté mají reálné předobrazy. Film vrcholí demonstracemi, které v Teplicích kvůli katastrofálnímu znečištění životního prostředí začaly týden před 17. listopadem 1989 a které se následně proměnily v politické protesty. Listopadová revoluce začala na severu: lidé chtěli dýchat.


Po filmu bude následovat diskuse s dlouholetou bojovnicí za ochranu přírody a klimatu a ředitelkou Ekologického institutu Veronica, Yvonnou Gaillyovou.

Malá ochutnávka

Organizační tým

Těší se na tebe Kubo.
Pořádá HB

Kontakt

Kontaktní osoba: Kubo
E-mail: dobrovolnictvi@brontosaurus.cz
Telefon: +420 770 645 444
Webová stránka: odkaz