Beskydské Řemeslné Senobraní 2024

dobrovolnická
prázdninová
Datum
Místo Kudlačena
Věk 16–99 let
Začátek akce
Cena 1000
Kontaktní osoba Jeffer
+420 776 184 183
tomas.stec@gmail.com
Web akce: kolovratek.brontosaurus.cz

Co na nás čeká

Rozkvetlá louka, bzučící hmyz, ospalý slepýš se vyhřívá v prvních paprscích Slunce a do toho svist, svist, svist, svist… kosení začíná! Tráva padá jedna radost, ale pozor, tady je prstnatec, tomu se vyhni! Tábor BŘS tímto rokem dovrší plnoletost a naše péče je na chráněné louce Kudlačena, které velkou část už pár let vlastníme, rozhodně patrná. A ty teď můžeš být součástí toho všeho.

Co, kde a jak

U chaloupky na Horní Bečvě vyroste opět v červenci stanový tábor. Stanů máme dost, ovšem karimatku a spacák si vem vlastní. Nově bychom měli mít vodu z vrtu, ale romantické latrínky a koupání v přehradě Horní Bečva zůstávají. Nečekej od nás nabitý zážitkový program, spíše si vyzkoušíme nějaká řemesla, projdeme se po okolí, nebo posedíme večer v teepee při kytaře. Kuchyně nám bude vařit vegetariánsky, ovšem tu i tam se může objevit drobný přídavek pro masožravce.

  • Ubytování: Stany (naše), spacáky a karimatky (vlastní)
  • Strava: vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Louka Kudlačena (PP) je horská, podmáčená louka (sihla) na Horní Bečvě v Beskydech. Původně si tu sedláci v malém kosili seno zejména na podestýlku, jelikož k jídlu pro zvířata nikdy moc nebylo. A kosení v malém s odnosem sena mimo louku vyhovovalo mnoha chráněným druhům rostlin. Když dorazila i sem do hor kolektivizace, původní styl hospodaření postupně zanikl. A zvláště pak kocem 90. let 20. století začala louka postupně zarůstat. V roce 2006 sa na místě objevili první Brontosauři a po fáze vyřezávání náletovych dřevin přišlo první kosení v létě 2007. A od té doby Kolovrátek kosí louku Kudlačenu už 18 let. Květů v posledních letech už moc nepřibývá, ale o tom, že už nemá kde, sa můžeš přijet přesvědčit v červenci i ty. Tůňky na louce jsou pak domovem mnoha obojživelníků, brouků a vážek (a někdy i přehřátých kosičů).

Na akci budeme pracovat 6 dní, každý den zhruba 5 hodin.

Malá ochutnávka

Organizační tým

Těší se na tebe Jeffer, Radim, Malunka a Bobřík a další.
Pořádá Kolovrátek

Kontakt

Kontaktní osoba: Jeffer
E-mail: tomas.stec@gmail.com
Telefon: +420 776 184 183
Webová stránka: odkaz