Seno, pot a Žítková 2024

dobrovolnická
prázdninová
Datum
Místo Žítková, PR Hutě
Věk 15–26 let
Cena 100 Kč
Kontaktní osoba Matěj Štél
+420 773 942 023
zitkova@brontosaurus.cz
Web akce: fb.me
Akce je vhodná i pro ty, co s námi jedou poprvé.

Co na nás čeká

Kosení unikátních orchidejových luk a sušení sena, šest dnů mimo civilizaci v jedinečné krajině Bílých Karpat, parta nových kamarádů, exkurze s přírodovědci, historky svérázných Kopaničářů. Chceš to zažít? Pojeď s námi na Žítkovou!

Hlavní náplní akce bude dobrovolnická práce v přírodní rezervaci Hutě. Ručním kosením přispějeme k přežití vzácných rostlin a řady jiných organismů. Ale neboj, bude čas i na odpočinek, zábavu a poznání. Po práci si zahrajeme nějakou hru nebo se dozvíme zajímavosti o místní přírodě a zdejší bohaté historii. Večer si můžeme zazpívat u ohně a kochat se pohledem na nebe plné hvězd. Na akci vítáme zkušené kosáky i úplné začátečníky, kterým vše rádi vysvětlíme.

Co, kde a jak

Zázemím nám bude okolí chaloupky přibližně 2 km od centra obce Žítková v Bílých Karpatech. Tam si budeme vařit. K dispozici bude polní sprcha s teplou vodou.

  • Ubytování: Ve stanu na louce, několik jich budeme mít k zapůjčení, případně ve stodole na seně.
  • Strava: ne-vegetariánská, vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Ráno půjdeme společně kosit, odpoledne se seno obrací, suší a odváží místním hospodářům. Pracovat budeme v kopcovitém terénu, (hlavně) odpoledne je pak nutné počítat s prací na přímém slunci.

Jedinečnost bělokarpatských luk spočívá v jejich obrovské biodiverzitě. Na 1 metru čtverečním roste i mnoho desítek druhů rostlin. Vznikly však díky tradičnímu zemědělskému hospodaření, které je dnes na ústupu. Seč umožní zachování tohoto zajímavého ekosystému který by jinak zarostl křovisky a nakonec lesem.

Na akci budeme pracovat 5 dní, každý den zhruba 7 hodin.

Malá ochutnávka

O tuto lokalitu se Brontosaurus stará již přes 30 let. Jedná se druhý ročník minitábora pro studenty a mladé lidi na dané lokalitě, který předchází tradičnímu táboru pořádanému základním článkem HB Mařatice, ten na nás bude od 4. 7. navazovat. Zde je malá ochutnávka fotek z loňska.

Organizační tým

Těší se na tebe Matěj, Michal, Jitka a Tomáš.
Pořádá Mařatice

Kontakt

Kontaktní osoba: Matěj Štél
E-mail: zitkova@brontosaurus.cz
Telefon: +420 773 942 023
Webová stránka: odkaz