Luhy řeky Dyje VIII

dobrovolnická
prázdninová
Datum
Místo Břeclav
Věk 15–30 let
Začátek akce
Cena 1000
Kontaktní osoba Martin Václavík
+420 739 370 492
ardea.breclav@brontosaurus.cz
Web akce: ardeabreclav.cz
Akce je vhodná i pro ty, co s námi jedou poprvé.

Co na nás čeká

"Buď sám tím člověkem, které chceš vidět kolem sebe."


Vyraz na dobrovolnický tábor a zažij kombinaci pomoci lužní přírodě, poznávání krásy Lednicko-valtického areálu a okolní fauny a flóry.


Na táboře zažiješ spoustu zábavy, vyrazíš na výlety, vykoupeš se v řece a oddechneš si u táboráku. Celý tábor je navíc doprovázen zajímavými přednáškami a exkurzemi. Co víc si přát?

Co, kde a jak

Program je většinou dělen na jednotlivé tématické dny.


Luční den.

Sečení travních porostů na hrúdech (vyvýšené písčité lavice v lužním lese), kde roste specifická flóra. Seno pak přenášíme na jiné stanoviště, kde se vydrolí semena (tzv. přenos sena). Tím se snažíme o šíření biologické rozmanitosti.


Ptačí den

Lépe řečeno budkový den je tvoření budek všeho druhu. Od teorie, přes rozměření, řezání až k složení a konečnému nabarvení. Vysvětlíme si, vyrobíme a umístíme budky pro sýkory, rehky, netopýry, hmyz, včely samotářky, motýly a další. Lužní lesy jsou totiž plné živočichů, kteří potřebují umělé hnízdní dutiny a v přirozeném prostředí se jim jich nedostává.


Vodní den

je zaměřený na rostliny a organismy žijící v mělkých vodách nivní krajiny okolí řeky Dyje. Slepá ramena, kanály, periodické tůně a další vodní útvary mají svůj roční chod, který ovlivňuje výsledný život v nich.

Jelikož tyto režimy přestávají fungovat, tak se snažíme obnovením tůně, nebo dopravením organismu ze sousední vodní plochy rozšířit biologickou rozmanitost místních druhů.


Sportovní den

Dříve nazván odpočinkový a rekreační den, ale po debatě s účastníky přejmenován spíše na sportovně výkonostní den. Splouváme řeku Dyji v jejím původním korytě od jezu v Bulharech po Janův hrad u Lednice. Plavbou "Moravskou amazonií" účastníci nejlépe poznají okolní krajinu a dotvoří si tak znalosti z teorie.


Stromový den

je zaměřený na výsadbu stromů. Především liniová zeleň ve volné krajině byla v posledních desetiletích na ústupu a potřebuje pomoci s návratem. Pro mikroklima a chod života mnoha organismů je volná zeleň vysoce důležitá. I sám člověk jde raději ve stínu stromů, než na rozžhavené cestě. Těšíme se za pár let, až námi vysázené stromy vyrostou a budou krásné.


Činorodý den

patří aktivitám různých dodělávek, odstraňování invazivních rostlin, údržbě práce z předchozích aktivit, pomoci spřáteleným organizacím a ostatním.


Každý den je možné se jít koupat, mít táborák, jít za zábavou do města Břeclavi, nebo jinak trávit čas. Večery se snažíme věnovat přednáškám, které sami, nebo s pomocí kamarádů z řad odborníků připravujeme pro účastníky, aby poznali Břeclav, Dyji a její okolí v nejširších souvislostech života, krajiny, přírody, lidské činnosti a dalších.


Praktické informace:


1) Ubytování je v budově v pokojích na poschoďových postelích s matrací v turistické základně Kančí obora při Duhovce - středisku volného času Břeclav. Sprcha je každý den s teplou vodou. Nutno si s sebou vzít spací pytel. Obědy zajišťuje profi kuchařka.


2) Stravu máme klasickou i vegetariánskou. Pokud je to v možnostech a dovednostech naší kuchařky, tak můžeme zajistit i veganskou.


3) Kolo - jelikož k přepravě na místa konání našich aktivit používáme jízdní kolo, ze kterého poznávají účastníci okolí z jiného pohledu než autem, nebo pěšky, tak je dobré si s sebou vzít alespoň přilbu. Kola se snažíme sehnat z vlastních zdrojů, ale pokud si někdo vezme své, tak budeme rádi.


4) Dobrovolnická činnost - vezměte si s sebou raději oblečení, u kterého nebudete litovat zničení + pracovní obuv.

  • Ubytování: V budově na posteli. Vlastní spací pytel. Teplá sprcha.
  • Strava: ne-vegetariánská, vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Pomoc přírodě lužních lesů:


1. sázení

2. budky

3. zálivka

4. vyžínání náletových rostlin

5. údržba mokřadů

Na akci budeme pracovat 5 dní, každý den zhruba 6 hodin.

Malá ochutnávka

Už osmý ročník jedinečného tábora pro mladé! Fajn organizátoři a skvělí lektoři a odborníci se na vás těší s nabídkou nových zkušeností i zážitků v krásném prostředí luhů jižní Moravy.

Fotogalerie 2017

Fotogalerie 2018

Fotogalerie 2019

Fotogalerie 2020

Fotogalerie 2021

Fotogalerie 2022

Fotogalerie 2023

Organizační tým

Těší se na tebe Martin.
Pořádá Ardea Břeclav

Kontakt

Kontaktní osoba: Martin Václavík
E-mail: ardea.breclav@brontosaurus.cz
Telefon: +420 739 370 492
Webová stránka: odkaz