Kurz Dobrovolnictví pro přírodu a krajinu

akce příroda
víkendovka
Datum
Místo Břeclav
Věk 0–99 let
Cena 250
Kontaktní osoba Jana Švaříčková
+420 736 697 306
janasvarickova@brontosaurus.cz

Co na nás čeká

Příroda a krajina potřebuje aktivní dobrovolníky a dobrovolnice, kteří ji budou měnit tak, aby byla přírodně rozmanitější a odolnější vůči změnám klimatu.

Ve speciálním semináři, kombinujícím teorii i praxi, se zaměříme na vodu a zeleň v krajině, dvě složky prostředí, které právem přitahují pozornost čím dál tím víc. Všechno si vyzkoušíme na vlastní kůži a zkombinujeme vzdělávání s dobrovolnictvím.

 

Provázet nás bude Filip Šálek ze základního článku Hnutí Brontosaurus Ardea Břeclav, který stál u zrodu mnoha místních opatření, která vám určitě budou inspirací pro vaše vlastní budoucí aktivity. Nauč se s námi, jak na to!

 

V pátek večer se vzájemně představíme a budeme si povídat o ochraně přírody a krajiny a péči o ni. Budete mít čas seznámit se a vzájemně popovídat o tom, co vás pro dobrovolnictví pro přírodu a krajinu motivuje.

 

V sobotu dopoledne propojíme teorii s praxí o vodě a krajině, když si vyzkoušíme hloubení tůňky a prořezávku dřevin na přírodně cenné lokalitě. Odpoledne vás na exkurzi provedeme příklady dobré praxe, kde se inspirujeme úpravami krajiny přínosnými pro vodu a zeleň.

Večer si ukážeme, jak zvládnout realizovat projekt, od zajištění lokality a povolení až po získání financí.

 

V neděli dopoledne propojíme teorii s praxí podruhé, když se přidáme ke komunitní výsadbě aleje stromů v zemědělské krajině.

 

Z akce si odvezete podporu pro své budoucí projekty i dobrovolnictví, nové znalosti, pochopení souvislostí a nové dovednosti, ale i nové kontakty, inspiraci a zážitky!

Co, kde a jak

Víkendový kurz je určený pro dobrovolníky a dobrovolnice, organizátory a organizátorky, ale i účastníky a účastnice akcí jak z Hnutí Brontosaurus, tak z jiných menších i větších neziskových organizací, které se věnují péči o přírodu a krajinu v době klimatické změny. Pokud jsi aktivní a chceš organizovat akce, tím líp!

 

Těšit se můžeš na pestrou směs teorie i praxe péče o krajinu a přírodu. Počet účastníků a účastnic budeme mít omezený na cca 15 osob, přihlas se včas. 

 

Akce se koná v Břeclavi v Turistické základně Kančí obora, která je objektem Střediska volného času Břeclav Duhovka. Nachází se jen 15 minut od centra města, ale už na okraji lužního lesa a najdete ji na konci ulice Kančí obora vedle úpravny vody nebo na mapách pod souřadnicemi 48.7633419N, 16.8708669E. 

 

Akci začneme v pátek 3. 11. večeří cca v 18 hodin a ukončíme ji v neděli 5. 11. po obědě cca ve 14 hodin. Časy ještě upřesníme, pokud jste zdaleka, můžeme se domluvit individuálně.

 

Vařit budou místní paní kuchařky, vegetariánsky, ale pokud by vás odradilo, že nemáme veganské stravování, domluvíme se individuálně. Případným zdravotním stravovacím omezením určitě vyjdeme vstříc.

V budově už zřejmě budeme topit a večer můžete využít teplou sprchu. Spát budeme na patrových postelích, prostěradla budou na místě. S sebou potřebujete spacák a přezůvky. 

Dopravovat se budeme na kolech, proto potřebujeme, abyste byli připravení strávit v sedle s přestávkami několik hodin, především na exkurzi, ale i cestou na lokality pro dobrovolnictví. S sebou potřebujete cyklistickou přilbu a kolo. Pokud své kolo nemáte, tak potřebujeme, abyste si ho vypůjčili cestou na akci, třeba v půjčovně Českých drah u břeclavského nádraží. Pokud by to bylo pro vás zásadní překážkou, domluvíme se individuálně.

S sebou si vezměte také psací potřeby a zápisník, pracovní oblečení a boty, láhev na vodu nebo čaj a batůžek na věci. Pracovní rukavice i nářadí zajistíme.

 

Účastnický poplatek za akci je 250 Kč a je splatný ještě před akcí. V dotované ceně je zahrnuto ubytování, strava a lektorné. Je možné, že vám část poplatku později vrátíme.

 

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska. #sodvahou

  • Ubytování: Břeclav, Turistická základna Kančí obora
  • Strava: vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Vzdělávat se budeme nejen teoreticky, ale na tomto speciálním semináři tentokrát i praxí. Pomůžeme přitom s proměnou přírody a krajiny ve dvou zásadních prvcích, které pomáhají i s odolností vůči změně klimatu.

 

V sobotu dopoledne budeme hloubit tůňku a vyřezávat nežádoucí dřeviny na přírodně cenné louce v přírodní rezervaci Františkův rybník na okraji Břeclavi.

 

V neděli dopoledne se připojíme ke komunitní výsadbě základního článku Hnutí Brontosaurus Ardea Břeclav a v polích mezi Břeclaví a Kosticemi vysadíme alej stromů. Zůstane za námi kus dobré práce, vyzkoušíme si a naučíme se, jak na to.

Malá ochutnávka

Semináře projektu Výchova k dobrovolnictví v časech klimatické změny nás inspirovaly, protože v nich nebyl prostor pro praxi. Loni na podzim a letos na jaře proběhly už dvě série a letos na podzim chystáme třetí a závěrečnou sérii.

Právě protože se do seminářů nevešla praxe, doplňujeme je o tento speciální seminář, kterého se ale můžete zúčastnit i bez toho, abyste na nějakém byli už dříve. Více informací o seminářích najdete zde, ke druhé sérii https://brontosaurus.cz/novinky/%f0%9f%8c%b1-vzdelavaci-seminare-dobrovolnictvi-pro-prirodu-za-casu-klimaticke-zmeny/ a zde k první, obdobné, sérii https://brontosaurus.cz/novinky/vzdelavaci-seminare-dobrovolnictvi-pro-prirodu-za-casu-klimaticke-zmeny-%f0%9f%8c%8d/.

 

Filip Šálek bude naším průvodcem a lektorem. Je aktivní organizátor a člen základního článku Hnutí Brontosaurus Ardea Břeclav. Je odborníkem na ochranu přírody a krajiny a péči o ni, má zkušenosti ze státní správy z Agentury přírody a krajiny ČR i z neziskových environmentálních organizací. Věnuje se pracovně především projektům na podporu zadržování vody v krajině a dobrovolnicky výsadbám zeleně v krajině, ale nejen jim. V místním spolku Lužánek se zasazuje o ochranu území plánované Chráněné krajinné oblasti Soutok. Pořádá akce pro veřejnost, přednášky, exkurze a dobrovolnické akce, i už tradiční brontosauří tábor Luhy řeky Dyje.

 

Jana Švaříčková pracuje v Hnutí Brontosaurus na projektu Výchova k dobrovolnictví v časech klimatické změny. Postará se o organizační záležitosti a protože vystudovala ochranu přírody a vede vzdělávací semináře, přiblíží vám také některá témata a bude se s Filipem Šálkem lektorsky doplňovat.

Organizační tým

Těší se na tebe Jana a Filip.
Pořádá HB

Kontakt

Kontaktní osoba: Jana Švaříčková
E-mail: janasvarickova@brontosaurus.cz
Telefon: +420 736 697 306