Vůně rosy, šepot popela

dobrovolnická
prázdninová
Datum
Místo Zubrnice
Věk 18–35 let
Začátek akce
Cena 700
Kontaktní osoba Kačk a Kuba
+420 721 389 762
sepot.popela@seznam.cz
Web akce: fenix.brontosaurus.cz

Co na nás čeká


Kamenitá cesta je pod údery léta rozpálená do běla. Tetelivý vzduch zahaluje osamocená boží muka do oparu nezřetelnosti. Jediný nejistý bod v moři zlátnoucího obilí a borových lesů. Snad jen bystrý pozorovatel by rozeznal drobný litinový křížek na stříšce. Ale Darek Vikla, který se k mukám potácivě sune, již není bystrý pozorovatel. Přes příkrov bolesti nevidí téměř nic. Z boku mu vykvétá rudá růže, která zvolna zlověstně tmavne. Další křečovitý krok, zašmátrání do prázdna a pád.

Dobrý pozorovatel by spatřil další výjev: na božích mukách zmučené tělo Kristovo a pod nim v jakési parodii svaté piety… tělo Dareka Vikly.

Nedaleko od všeho po cestě (zcela bez zájmu o celou tu lidskou a božskou tragédii) přeběhla popelavá koroptev, která sezobla zapomenuté zrnko ovsa a schovala se do stínu.

Co, kde a jak

Vůně rosy, šepot popela jsou zážitkovou a dobrovolnickou akcí. V praxi to znamená, že se po snídani věnujeme cca pět hodin dobrovolnické práci v areálu skanzenu. Po obědě následuje polední klid, který je možné využít k odpočinku, hraní deskových her, procházkám … čili v podstatě k čemukoliv, na čem se domluvíme. Večer (a nezřídka i noc) potom patří společnému hernímu programu, který bude založen na hraní postav (tzv. LARPU). Tyto postavy načas obydlí fiktivní zemědělskou vísku a několik přilehlých samot. A na žhnoucím slunci se jejich osudy spletou do neobyčejného příběhu plného očekávání, chtíčů, odpuštění i temných tajemství.

Ubytovaní budeme ve vlastních stanech v těsném sousedství areálu skanzenu, přičemž k dispozici bude venkovní kuchyňka, kde si budeme vařit vegetariánské dobroty, zastřešená místnost, WC i sprchový kout.

  • Ubytování: vlastní ve stanech
  • Strava: vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Zubrnice, muzeum v přírodě a zároveň nejmladší skanzen v Čechách, je zasazen do kopcovité, malebné i rázovité krajiny Českého středohoří v bývalých Sudetech. V nitru historické vesnice najdeme hodnotné roubené, hrázděné i zděné stavby z 19. století – vesnickou (chmelařskou) usedlost, obchod, školu i barokní kostel Máří Magdalény. Kousek za obcí lze obdivovat i technické památky – síť mlýnů v údolí Lučního potoka nebo nádraží u zrušené lokální dráhy. Tento soubor staveb nejen přibližuje bydlení, kulturu a sepětí bývalých obyvatel s krajinou, ale je i svérázným dokladem proměny zapadlého místa se zapomenutou historií.

Na akci budeme pracovat 5 dní, každý den zhruba 5 hodin.

Malá ochutnávka

Organizační tým

Těší se na tebe Kuba, Žirafka, Ondra a Kačk.
Pořádá Fénix

Kontakt

Kontaktní osoba: Kačk a Kuba
E-mail: sepot.popela@seznam.cz
Telefon: +420 721 389 762
Webová stránka: odkaz