Pomáhej čechům v Banátu

dobrovolnická
prázdninová
Datum
Místo Gernik, Rumunsko
Věk 16–30 let
Začátek akce
Cena cesta
Kontaktní osoba Tomáš Bederka
+420 605 763 112
tomas.bederka@hey.com

Co na nás čeká

Česká komunita žije v téhle krajině rumunského Banátu už od císaře pána. Zažila časy imigrací i emigrací. Gernik, kdysi největší česká vesnice široko daleko, pomalu stárne. Ve škole je pár dětí a mladí ve velkém odešli. Zůstali často jen babičky a dědečkové, kteří už na všechnu práci nestačí. A proto tam jedeme my. Víme, že za dva týdny nespasíme celou komunitu. Ale můžeme jim pomoct v hospodářství. Nebo jen tím, že s nimi půjdeme na táčky.
Každá ruka se počítá.

Akci pořádá Tomáš Bederka pod záštitou Hnutí Brontosaurus a Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Co, kde a jak

Jak to celé funguje?

Bude nás tam odhadem dva tucty. Spíme ve škóle na zemi. To nám zařídil ředitel Bouda. Chvála jemu. Takže si vezmi karimatku a spacák. Je možné spát i venku pod hvězdami na školním pozemku, ať už na trávě nebo v altánu - to je naše oblíbené místo. Zásadně se probudíme se stračenou, která se nám vedle pase hlavy. Ve škóle je splachovací záchod i sprcha s teplou vodou (pokud jí tedy někdo nevyplejtvá před tebou). Všechno je k užívání. Bude tam i plynový vařič, lednice a varná konvice. Co víc si přát?

Ve vesnici je i bibliotéka, takže si můžeš půjčit něco pro kratochvilné čtení. A takové čtení na kopci nad vesnicí, když sluníčko pomalu zapadá. To je najednou krásně na světě.

Pracuje se tak různě po vesnici. Kdo co nabídne. Můžeš jít mlátit beton, jít na póle, sekat dříví nebo sbírat kulovatky. Za práci u lidí dostaneš jídlo. Takže kdo pracuje, ten jí, a kdo nepracuje, ten si musí vařit nebo si koupit něco v hospodě. V Gerniku je hospůdka, obchod i pekárna. Je taky možné si dojet i do Bosňáku na větší nákup do většího krámu, když to budeš potřebovat. Ale ruku na srdce - budeš?

Během dvou týdnů se neudřeme jen k smrti, ale půjdeme se koupat pod vodopád, půjdeme na Rovensko nebo na Tureckou díru. Pokud to vyjde tak jedna ze skupin bude i obnovovat turistické značení, takže se projde třeba až na Bígr.

Odjíždí každý po svém, záleží, jak se domluvíme. Je možné jet zpátky z Heleny, busem a vlakem z Temešváru nebo to odstopovat od Dunaje.

Poradíme, pomůžeme.

Jak vypadá běžný den?

Ráno vstaneš. Kdo tě vzbudí? Kohout, to dá rozum. Ten kokrhá o sto šest. Pak se vydáš k hospodáři nebo hospodyni na snídani. Tam pracuješ do pěti, šesti do večera a pak máš volno. Obyčejně se po práci scházíme ve škole. Jednou za dva dny si uděláme společný večerní program. Může to být posezení nebo třeba deskovky a jiné hry. Vše najdeš tady: www.pomahejbanatu.com

  • Ubytování: v místní škole na karimatkách
  • Strava: ne-vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Pomáhá se místním po celé vesnici. Většinou starším lidem, kteří zde zůstavají sami a pomoc pár rukou jim nesmírně bodne. Můžeš jít mlátit beton, jít na póle, sekat dříví nebo sbírat kulovatky. Např. sekání dřeva je hodně. Je to práce šlechetná, ale těžká, a proto přednostně sekáme pro ty, kteří už nemohou nebo by jim to trvalo tuze dlouho.

To ale není vše budeme také připravovat program pro místní děti (i když jich je jak do mariáše) či značit turistické cesty.

Na akci budeme pracovat 10 dní, každý den zhruba 8 hodin.

Malá ochutnávka

Češi? V Rumunsku? Za císaře pána byl Banát a Čechy pod jednou korunou. No a spodní Banát byla hranice monarchie. Bylo třeba jí osídlit a hlídat a vytěžit dřevo, co tam bývávalo.

No a Češi se o tom doslechli, vyrazili a žijí tam dodnes. Jen dřív v Uherskou a od konce Velké války v Rumunsku. Takhle prosté to bylo. Kdyby sis o tom chtěl počíst více, tak můžeš třeba tady: https://banat.cz/historie-banatu.

Akci pořádá Tomáš Bederka, jež do Banátu jezdí už léta s místním panem ředitelem školy Josefem Boudou. Navazuje na tradici podobných akcí, jež zde Tomáš již dělal, ale také na mnoho ročníků brontosauřích workcampů a na práci, co jsme zde již odvedli.

Foto z webu www.pomahejbanatu.com.

Organizační tým

Těší se na tebe Tomáš Bederka, Josef Bouda.
Pořádá Karavela

Kontakt

Kontaktní osoba: Tomáš Bederka
E-mail: tomas.bederka@hey.com
Telefon: +420 605 763 112