Sázíme stromy I. Přeloženo na 2021

akce příroda
dlouhodobá
Datum
Místo Žítková, Hutiska
Věk 0–99 let
Začátek akce
Cena 250,-Kč
Kontaktní osoba Zdeněk
+420 606 619 918
cokynek@post.cz

Co na nás čeká

Proč sázet stromy ? Je mnoho důvodů….. Tak třeba stromy jsou příroda, stromy utvářejí krajinu, stromy zadržují vodu, stromy zabraňují erozi, stromy čistí vzduch a zlepšují jeho kvalitu, stromy vyrovnávají teplotní extrémy, stromy vytváří kyslík, stromy tlumí hluk, každý strom je biotop, strom je energie, strom je zdrojem potravy, ze stromu je stůl u kterého ráno snídáš i židle na které sedíš, co strom to příběh. A my do knihy těchto příběhů přidáme další pro naše děti a budoucí pokolení.

Co, kde a jak

Pátek : V pátek se sejdeme, na Žítkové v Bílých Karpatech, seznámíme se, ubytujeme, zazpíváme si a uvidíme, co všecko ještě stihneme. A taky spánek. ;-) Sobota : Po snídani si povíme co, proč a jak budeme sázet. Řekneme si něco o sadu a jeho příběhu. Rozdělíme se do malých skupinek a půjdeme na to ! Budeme sázet, kolíkovat, vázat a plotit sazenice původních bílokarpatských odrůd ovoce. Samozřejmě, že bude přestávka na svačinku i na oběd. V plánu je nasadit prvních 45 stromů. Pak večeře, povídání o stromech i nestromech, kytara, spánek. Neděle: V neděli po společné snídani dokončíme případné nedodělky a vydáme se na prohlídku okolí. Víkend zakončíme společným obědem a rozjedeme se k domovům.

Dobrovolnická pomoc

Víkendovka je součástí dlouhodobého plánu a úsilí obnovit starý sad původních bílokarpatských odrůd ovoce, který založili naši předkové. Naučíme se stromy správně sázet, aby se ujaly a hezky rostly. Na tuto akci pak navazuje v letošním roce 2020 víkendovka Sázíme stromy II. a Sadařská víkendovka (ošetřování a řez stromů). V dalších letech pak pravidelná Sadařská víkendovka a jak se urodí tak víkendy zaměřené na zpracování úrody.

Malá ochutnávka

V lokalitě již proběhly brontosauří víkendovky jako třeba včelařské, sadařské, kovářské, hadí, budkovací, ale i brontosauří tábory, skautské tábory, setkání amatérských kovářů a další.

Organizační tým

Těší se na tebe Čoko & spol.
Pořádá Oldomáš

Kontakt

Kontaktní osoba: Zdeněk
E-mail: cokynek@post.cz
Telefon: +420 606 619 918