Naostro

dobrovolnická
prázdninová
Datum
Místo Habrov
Věk 18–99 let
Cena 1200
Kontaktní osoba Anna Sam Melicharová
+420 734 802 104
naostro.brontosaurus@gmail.com

Co na nás čeká

Počátky civilizace byly ostrý. Lovci mamutů byli ostrý. Lengyelští osadníci byli ostrý. Keltové byli ostrý. A Habrov, kde v průběhu věků všichni žili, to je to nejostřejší místo vůbec.

Viděl/a jsi někdy jilm? A co prastarou, mohutnou babyku? Garantujeme ti setkání s nimi úplně naživo. Teda naostro!
Pojeď zkontrolovat, jak jsou ostrý věže kostela v Chrudimi! A víš, že máme sady plné starých a krajových odrůd ovoce? Jen teda ty vosy tam, ty jsou taky pěkně ostrý.
Rovnou ti můžeme prozradit i to, že orobincový listí to umí taky, ale naše kosy jsou ostřejší! O tom, jak ostrá je Chrudimka pod jezem, se netřeba víc šířit, obrázek si uděláš na místě. A naostro.

Pojeď zakusit ostrý slunce, naostřit kosu, vykoupat se v řece... A posedět si večer u ohně, pod hvězdným nebem, jako se to tady na Habrově dělá už dvanáct tisíc let. To musíš vidět na vlastní oči. Osahat na vlastní pěst. Zažít NAOSTRO!

Co, kde a jak

Strávíme jeden ostrý červencový týden nedaleko Chrudimi. Budeme pracovat s kosou, pilou, rukama, hráběma a vším, čím bude třeba.
Spát budeme společně ve stanu nebo pod plachtou, případně pod širákem.
Vařit si budeme sami na ohni a v polní kuchyni pod vedením (všeho)schopného kuchaře.
Ke koupání nám tradičně slouží řeka Chrudimka, v naléhavých případech ale můžeme zajistit sprchu.

Kromě práce si budeme hrát, hodně se nasmějeme, budeme si povídat, poznávat okolí, nové kamarády i sami sebe. Večery budeme trávit u ohně s hudbou a pohodou. Nemusíš se obávat režimu jako na dětském táboře - náš tábor je určený pro dospělé (prvo)účastníky a jeho náplň tomu odpovídá.

  • Ubytování: stan/plachta/širák
  • Strava: ne-vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Budeme pomáhat při péči o přírodní rezervaci Habrov.
Kosit a hrabat louky a sady , abychom zamezili jejich zarůstnání křovím, podpořili původní byliny a zajistili obživu a úkryty pro živočichy, především motýly a další hmyz a drobné obratlovce.

Opatrovat mladé stromky , které jsme na podzim vysadili do sadu, aby se jim dobře dařilo a nesly ovoce. Likvidovat pámelníky šířící se v sadu, protože se jedná o nepůvodní invazní keř, který utiskuje cenný podrost suché stráně.

Omezovat porosty orobince v tůňce, aby nezarůstala a poskytovala dostatek prostoru a vody vzácnějším druhům rostlin, jako je například zevar, a především živočichům - obojživelníkům, vážkám a dalšímu vlhkomilnému hmyzu.

Na akci budeme pracovat 5 dní, každý den zhruba 6 hodin.

Malá ochutnávka

Na Habrově jsme poprvé tábořili a pomáhali loni. Našli jsme tohle kouzelné místo díky chrudimskému Klubu HB Zelený dům, a ve spolupráci s majitelem louky Tomem a správcem rezervace Karlem jsme se pustili do akce - takříkajíc Naostro.

Jak to dopadlo můžeš vidět na fotkách. A jak to dopadne letos? To záleží i na tobě!

Organizační tým

Těší se na tebe Ludvík, Rusalka, Sam, Štěpa, Vlaďas.
Pořádá Extempore

Kontakt

Kontaktní osoba: Anna Sam Melicharová
E-mail: naostro.brontosaurus@gmail.com
Telefon: +420 734 802 104