Sázení udržitelného lesa na Benecku

akce příroda
víkendovka
Datum
Místo Benecko v Podkrkonoší
Věk 15–90 let
Cena bez poplatku
Kontaktní osoba Pepa Ferenc
+420 721 089 009
pepa.ferenc@brontosaurus.cz

Co na nás čeká

Na dvou víkendovkách se pokusíme vysadit les přírodě blízký. Smíšený, neurčený pro holoseč. Snad vysadíme les ekologicky stabilní, pěstěný podle principu: nejhorší se odstraňuje nejdříve, nejlepší zůstává. Snad to bude les, ve kterém jeho fořt, Tomáš Havlíček, jeden z prvních Brontosaurů na VUT v Brně bude pečovat o jeho trvalou produkci s rovnováhou všech složek les tvořících. Bude to ekologicky stabilní hospodářský les.

 

Co, kde a jak

Čeká na nás samozřejmě jak práce, tak zábava. Sejdeme se v Benecku v Podkrkonoší, kde nás fořt a majitel lesa, Tomáš Havlíček, ubytuje ve své kouzelné hájovně. Do Benecka se dostaneme autobusem z Jilemnice, kam až jede vlak. Spát budeme na válendách a matracích ve vlastním spacáku. Můžeme se také těšit na dokonalé vaření další Brontosaurky nulté generace: Vendy. 

 

Druhý víkend proběhne jako prodloužený, s využitím pondělního svátku 1.5.2023:

pátek 21.4.2023 – neděle 23.4.2023 a

pátek 28.4.2023 – pondělí 1.5.2023.

 

První víkend budeme odklízet větve po těžbě kůrovcových stromů - použijeme je pro ochranu sazenic, a také postavíme oplocenku pro sazenice, které vysadíme o druhém víkendu. Užijeme si krásné podkrkonošské přírody.

  • Ubytování: Na matracích ve spacáku v hájence.
  • Strava: vegetariánská

Dobrovolnická pomoc

Sázení přírodě blízkého lesa.

Na akci budeme pracovat přibližně 6 hodin denně.

Malá ochutnávka

Možná, že už se nedožijeme toho, že nám budou šumět koruny tohoto lesa nad hlavami, bzučet nám do uší jeho hmyz a zpívat jeho ptáci. Ale uděláme pro něj na následných víkendovkách pečující zásahy. Snad se krásy tohoto lesa dočkají vaše děti a naši vnuci.

 

Akce se koná v rámci dnů pro krajinu a přírodu Akce Brontosaurus u příležitosti Dne Země. 🌍 

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska. 

Oslav s námi tento den dobrovolnickou smysluplnou pomocí pro přírodu ve dnech 19.-23.4. na různých místech po celé republice! 🌱 Pomoz přírodě, nauč se nové věci a potkej lidi ze svého okolí. 

#akcebrontosaurus

Organizační tým

Těší se na tebe Josef, Tomáš a Venda.
Pořádá HB

Kontakt

Kontaktní osoba: Pepa Ferenc
E-mail: pepa.ferenc@brontosaurus.cz
Telefon: +420 721 089 009